niedziela, 10 marca 2019

Biedronki są wśród nas - Łuszczyca (Cz.5)


Łuszczyca – Leczenie (cz.5a)

Najobszerniejsza część z tej serii wpisów. Ten dział ze względu na objętość podzielę na trzy części : a, b i c.

Leczeniem łuszczycy zajmują się głównie lekarze dermatolodzy. Nie należy leczyć się na własną rękę, gdyż może to doprowadzić do pogorszenia ognisk chorobowych.
Podstawowym warunkiem kontrolowania łuszczycy jest wybranie odpowiedniego sposobu leczenia. Przestrzeganie ścisłych zaleceń prozdrowotnych pomoże zmniejszyć częstość nawrotów choroby oraz  jej uciążliwość podczas wysiewu.

Fototerapia – Leczenie światłem

Korzystne działanie światła słonecznego znane jest już od starożytności. Już w starożytnym Egipcie i Indiach wykorzystywano je do leczenia chorób skóry. Fototerapia z użyciem lamp UV zaczęła być stosowana pod koniec XIX wieku. Podczas leczenia łuszczycy  wykorzystuje się trzy rodzaje naświetlań:

  •  UVB (szerokowidmowe) – wykorzystywane są lampy starszej generacji. Podczas kuracji może dojść do zaczerwienienia skóry podobnego do oparzenia słonecznego.

  •  UVB (wąskowidmowe) – obecnie stosowane najczęściej, działa najkorzystniej w leczeniu łuszczycy.

  •  PUVA (fotochemoterapia) – naświetlanie poprzedza podanie leków uwrażliwiających na światło (psolarenów)

Naświetlania najczęściej stosuje się u osób ze zmianami opornie reagującymi na leki miejscowe. U chorych poddawanych naświetlaniom w przyszłości może się pojawić zwiększone ryzyko zachorowań na nowotwory skóry (czerniak). Przed zastosowaniem naświetlań metodą PUVA należy skontrolować poziom enzymów wątrobowych oraz wykonać prześwietlenie klatki piersiowej.


Dieta lekiem na łuszczycę.


Ważnym elementem w procesie leczenia łuszczycy jest prowadzenie zdrowego trybu życia i odpowiednie odżywianie co pozwoli wzmocnić ogólny stan organizmu. Wbrew pozorom nie ma diety cud którą można zastosować w leczeniu tej choroby. Istotne jest unikanie produktów które mogą („Mogą” – słowo klucz) przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia i zaostrzenia zmian chorobowych. W codziennej diecie powinniśmy unikać tłustych mięś i wędlin, żywności wysoko przetworzonej oraz dużej ilości słodyczy i alkoholu.



Ciąg dalszy w kolejnym wpisie.


Poprzedni wpis -> LINK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz